Hans de Boer Blog

10 augustus 20162016

Geplaatst door Hans do, augustus 11, 2016 20:29:19

Een blik op de weersverwachting leerde snel dat woensdag de beste dag zou zijn om te gaan vissen met Popke. We hadden al even contact gehad, maar op dinsdag moest Popke mij even bellen om te zeggen dat hij zijn persoonlijk record voor de snoek scherper had gesteld met een 120 cm lang monster. Helaas was hij alleen in de boot en er is dus maar bescheiden foto en film materiaal beschikbaar. Misschien probeerde hij me met deze mededeling een laatste prikkel te geven om toch maar vooral te komen. We spraken om 07.00 uur af bij de boot.

Popke woont bijna op het Lauwersmeer en had me ook al verteld dat de vangsten niet erg goed zijn de laatste tijd. Mij maakt dat niet zoveel uit. Ik ga vissen om buiten te zijn, niet om te moeten scoren. Het feit dat het niet zo goed vangen is op het Lauwersmeer blijkt altijd uit het aantal visboten dat je dan kunt tellen. Je zou ook naar de trailerhelling kunnen rijden om een indruk van de vangstresultaten van de laatste weken te krijgen. “It praat him gau rûn!” (nieuws gaat als een lopend vuurtje, wat overigens een slechte uitdrukking is om aan te geven dat iets snel zou gaan, heb ik mij laten vertellen tijdens een excursie naar de Steenfabriek Werklust in Losser. Door een ringoven wordt het vuur juist langzaam verdeeld)

Vandaag waren we dus de enige visboot op het Lauwermeer. Het weer was goed, een beetje harde wind maar die zat hoofdzakelijk bij de buien die lange tijd om ons heen trokken, je kon er op wachten dat het natuurlijk een keer niet zo zou zijn en ik moet zeggen, hagelstenen in augustus geven verkoeling. Vissen werden die ook nog gevangen? Jazeker, Popke scoort bijna altijd wel een visje. Een miniem tikje op de steunhengel was voldoende aanleiding voor Popke om de haak te zetten in een snoekbaars van tegen de zeventig centimeter. We probeerden nog een tijdje te slepen met pluggen maar ook na dat anderhalf uur gedaan te hebben zonder een stootje te hebben vernomen, besloten we op de terugweg nog een tweetal stekken aan te doen en deze met shads af te vissen. Ze leverden geen nieuwe resultaten. De wind wakkerde aan tot een dikke zes zodat de terugreis spectaculair verliep met veel buiswater en twee natte vissers.

Je moet soms met je tijd meegaan en dus is het tijd om eens iets anders te doen. Het poask blog verhuis naar WordPress. De oude site blijft bestaan maar heeft nog slechts een archief functie. De RSS feed van die site zal geen update meer geven. Wil berichten blijven ontvangen dan kun je het abonnement op deze site nemen.


23 juli 20162016

Geplaatst door Hans zo, juli 24, 2016 19:18:38

Het is even geleden dat ik mezelf de tijd gegund heb om weer eens een hele dag te vissen. Sporadisch waren er vismomenten in de afgelopen periode waarbij en zo nu en dan sprake was van enig contact met exemplaren uit de Esox Lucius familie, maar dik was het niet. Vandaag vis ik met Willem. We varen in de richting van zijn oude woonplaats en al snel scoren we een dubbel strike, toegegeven geen monsters maar er gebeurt iets. Niet lang daarna is het Willem die wederom een kneiter van een snoekje vangt;) Dan blijft het lange tijd stil. Willem en ik hebben gepreksstof genoeg en we beschouwen de wereld en lossen de wereldproblemen op zoals vader Abraham dat in zijn beroemde, daar in dat kleine café aan de haven, dat ook deed. Mijn Untapped bier app registreert het merk feilloos en ik scoor zelfs een badge als beer connaisseur!

Na lange tijd is het dan weer eens raak. De camera loopt niet maar gelukkig is Willem rap met zijn telefoon. Het is een mooie snoek maar ze weet zich tegen het einde van de dril van de haken te bevrijden. Dat zal je altijd zien op zulke dagen, zeg ik nog tegen Willem en ja hoor, tweehonderd meter verderop overkomt Willem hetzelfde.

Zo vissen we de gehele dag maar door, genieten van de natuur, van mooi dames op voorbij varende bootjes en proberen zo nu en dan een geintje uit te halen met voorbijgangers. Tegen half vijf lukt het Willem nogmaals om een snoekje te verschalken. Dan is het mooi geweest, mooi verkleurd keren we huiswaarts. Takom wike mar wer sjen!Your mobile does not support playing flash video.

17&18 juni 20162016

Geplaatst door Hans zo, juni 19, 2016 21:32:59

Reeds enige tijd geleden nam Michaël contact met me op over afgelopen weekend. Ooit zat ik samen met hem op een cursus en waren we aan de praat geraakt over een gemeenschappelijke hobby genaamd vissen. Michaël en zijn vrienden vissen hoofdzakelijk op witvis en karper en wilden dolgraag eens leren hoe het weidelijk vissen in de polder gaat en hoe het is om eens slepend van uit een boot te vissen.

Na wat heen en weer ge-mail was de afspraak gemaakt om tegen negen uur bij mij thuis te komen. Na een kopje koffie reden we naar de eerste visstek. Nu is juni niet de maand bij uitstek om in de polder achter de snoeken aan te gaan. De reden is dat er veel plantengroei is. Hierdoor ben je bijna genoodzaakt naar wat breder water uit wijken en dat deden we dan ook. Het Beesterkanaal had ik als eerste stek gekozen. Daar aangekomen konden we na een kleine uitleg over de basis van het vissen met spinners aan de gang. Al snel scoorde Jesper een eerste snoek. Dan denk je dat het wel goed gaat komen op zo’n dag. De ervaring leert dat je, als je met vijf man hengeldruk legt op een stukje water je binnen een twintigtal worpen van iedere visser, minimaal een aanbeet moet hebben waargenomen. Dat lukt maar het bleek een schaarse aanbeet. We verkasten en kwamen een eindje verderop tot het zelfde resultaat. Op de derde stek wist Jesper wederom een baars te scoren en zijn vader Vincent had twee aanbeten op de dubbele twisterstaart maar de baarzen wilden bij hem niet blijven plakken.

Ik sprak even kort met een lokaal bekende visser. Of er nog wel snoeken in het Beesterkanaal zitten?, man het barst er van. Eenden houden hun kuikens geen twee dagen in leven want dan zijn ze op! Dat was dan ook de reden dat het allemaal niet zo vlot liep. Veel speldaas en een voldoende aanbod van ander aas maken snoeken lui. Ze zijn er wel maar je moet veel moeite doen om er één te verleiden. Dat bleek maar weer eens op de derde stek, waar Michaël uiteindelijk na zeker zestig worpen door vijf man uiteindelijk een mooie 85 cm tellende snoek wist te activeren. Is die snoek aan komen zwemmen? Ik denk het niet, die heeft daar al die tijd gelegen en werd pas actief toen met een minimale inspanning een maximum aan resultaat kon worden bereikt en de plug gegrepen werd. De “in-de-polder-vanaf-de-kant-dag” was derhalve geen topdag maar de omgeving en het mooie weer maakten bij de vriendenclub veel goed.

Na een prima nachtrust in de stille Friese polder kamen de mannen de volgende dag om 08.30 vol goede moed bij de trailerhelling. Visgids Jacob nam twee man aan boord en bij mij stapten het zelfde aantal in. Over deze dag kunnen we eigenlijk best wel kort zijn. Het was wederom niet top. Gelukkig wist iedereen een snoek te vangen maar met een aantal van 13 snoeken in totaal kan ik concluderen dat er wel eens betere dagen zijn geweest. Desondanks hebben de mannen genoten en met een principe afspraak in oktober hebben ze nog zat snoeken in het vooruitzicht!Your mobile does not support playing flash video.

5 maart 20162016

Geplaatst door Hans zo, maart 06, 2016 22:31:57

Het heeft flink gevroren de afgelopen nacht. Ik heb moeite met het losmaken van de bevroren touwen die het dekzeil van mijn boot op zijn plaats houden. Ik prepareer de boot om vandaag met Jacob te gaan vissen. Hij heeft een mooie stek op het oog en ik zal hem daar naartoe rijden waarna hij mij kan inwijden op deze mooie plek. We traileren op een heling van 1 stelconplaat breedte. Met enige stuurmanskunst rijd ik de trailer naar achter. We maken gebruik van het kantelmechanisme in de trailer en de Rana14 glijdt gracieus te water. Gracieus omdat dat past bij de omstandigheden op deze zonovergoten wintermorgen. We zetten koers naar het dorpje. Dorpjes zijn altijd goed in de winter, echter met deze mooie omstandigheden kan het in deze tijd van het jaar al goed tot paaien gekomen zijn en dan zijn de vangsten niet best. Dat boeit ons niet, Jacob en ik zijn uit het, mooi-dat-we-buiten-zijn hout gesneden. Ik post een foto van Jacob op de Facebook pagina van poask. Visma te place to be! NOT staat er als bijschrift. Visma is leuk, maar vissen is leuker. Al snel moeten we ochtend-gymnastieken doordat we een aantal keren moeten bukken voor een bruggetje. Als we een rondje dorp gemaakt hebben blijft de eerste snoek aan een bijhengel plakken. Jacob krijgt de hengel. Hoef ik geen vis aan de handen denk ik nog. We maken een praatje over de auteursrechtenclaims die Youtube, iedere keer als je een stukje muziek gebruikt dat lijkt op dat van een ander, naar je stuurt. De omstandigheden maken dat ik vandaag zonder camera huis kan filmen en de externe microfoon kan benutten. Ik besluit onder de film van vandaag geen muziek te zetten. We varen door prachtig polderlandschap, met ijs, helder en troebel water en schitterende vergezichten, territoriaal ingestelde zwanen en dies meer zij. Kortom we genieten ook zonder dat snoeken in de boot komen. Jacob heeft in de middag nog andere verplichtingen, hoewel hij dit vissen niet als een verplichting ziet, en we moeten dus op tijd omkeren. Op de terugweg vangt Jacob nog een mooie snoek en even later blijft zijn dreg in de rugvin van een brasem hangen. We traileren met enige moeite, de modder spat tot op het dak van de auto en zijn op tijd thuis. Heerlijk!


Your mobile does not support playing flash video.

28 feb 20162016

Geplaatst door Hans ma, februari 29, 2016 21:28:40

Ik vis een paar uurtjes op deze zonovergoten dag. Snoeken zijn moeilijk te verleiden. Het zal te maken hebben met het troebele water. Als ik uiteindelijk redelijk helder water vind, kan ik een vijftal snoekjes vangen. Een drietal daarvan staat niet eens op video. Toch even lekker uitgewaaid!Your mobile does not support playing flash video.

12 feb 20162016

Geplaatst door Hans za, februari 13, 2016 23:33:33

Het is mistig buiten als ik de gordijnen open op deze ochtend. Het ziet er koud uit maar de behoefte om “even” naar buiten maakt dat ik toch de koffiekan prepareer en de boterhammen smeer. Ik trailer even voor de klok van negen uur in een soort van bruine soep. In Mantgum wordt de vaart uitgediept, en dat maakt het hier onaantrekkelijk om hier te vissen. Ik besluit dan ook om een flink stukje te varen om iets helderder water te kunnen vinden. Dat blijkt inderdaad een flink stuk te zijn. Onderweg vis ik “hotspots uit het verleden” af, wat me twee kleine snoekjes oplevert. Ik kom uiteindelijk in het dorp Grou uit aleer ik helder water vind. En ook daar valt het niet mee. Ik kam stekken tussen de schiphuizen uit. De eerste aanbeet hier blijft niet plakken maar er is weer actie. Ik verkas niet veel maar leg hengeldruk op kleine trajecten die ik een keer of zes achterelkaar afvis. Het levert resultaat maar ze vliegen er niet op vandaag. Des al niet te min vermaak ik me prima. Ik ontmoet “Dokkumers” die op de film nog even zichtbaar zijn. Zij verkassen richting Eernewoude op zoek naar alweer helder water. Ik beloof ze in het filmpje op te nemen. Aan het einde van de dag, als ik erachter kom dat ik de warmtezooltjes in mijn schoenen wel aan de batterij moet verbinden om warme voeten te houden, verbind ik ze alsnog en geniet van warme voeten op de terugreis. Zeven snoeken.Video volgt.

Your mobile does not support playing flash video.

31 jan 20162016

Geplaatst door Hans ma, februari 01, 2016 07:52:46

Nadat vorige week Koning Winter ons visweekend onmogelijk had gemaakt was de honger naar het water bij Popke en mij groot. Maar ook dit weekend waren de voorspellingen niet om over naar huis te schrijven, harde wind en regen vooral deze keer. We besloten om de zondag te benutten voor een onderzoek naar het gedrag van de snoek na een periode met ijs. Helaas konden we niet de gehele dag het water op omdat andere verplichtingen dat soms vereisen. Maar om even voor de klok van negen uur rolde de boot van de trailer en kon onze visdag beginnen.

De neerslag van de afgelopen dagen had het viswater veranderd in een soort van klei-soep met een doorzicht van 0 cm. We besloten het in een naburig dorp te proberen en voeren daar zo snel mogelijk naar toe. Onderweg gingen een tweetal keren even een paar pluggen te water om toch even een hoekje te controleren. Het bracht geen vis in de boot. In het beoogde dorp aangekomen duurde het een klein kwartier voordat de eerste vis gehaakt werd. Achteraf gezien ook meteen de grootste met 94 cm. Een moddervette winterdame. We besloten om de stek wat secuur af te vissen maar het bracht geen extra vis in de boot. Een paar uur later, toen de snert ons er weer door het gescheurd, haakten we een tweede snoekje. Daarna was het eindelijk de beurt aan Popke die tot dan toe alleen een hengel had gevangen. Mooi bezet met mosselen op het handvat en werpmolen. We gaan kijken of we die nog in gang krijgen. Een mooie zeventiger wintersnoek. Zo vingen we nog een drietal vissen erbij. Tegen half drie meerden we bij de trailerhelling. Voldaan na een dagdeel lekker op het water.Your mobile does not support playing flash video.

16 jan 20162016

Geplaatst door Hans zo, januari 17, 2016 20:52:31

Wie de weersverwachtingen voor vandaag een beetje in de gaten heeft gehouden, wist dat het een dag van uitersten zou kunnen worden. Sneeuw, hagel, regen, harde wind en een temperatuur van tegen het vriespunt waren voorspeld. Het zijn van die dagen waarop je misschien denkt dat het achter de gebreide broek veel beter toeven is, en dat is natuurlijk ook zo, maar wil je het warmtepak eens aan een goede test onderwerpen dan was vandaag een dag om er eens uit te gaan.

Als Popke en ik wegvaren uit Mantgum zien de letterlijk en figuurlijk de bui al hangen. Het duurt geen vijf minuten of de eerste vlokken natte sneeuw en hagel jagen om onze oren. Tijd voor de capuchon! We varen tot aan de Swette en beginnen meteen te vissen. We varen met de wind mee, dat scheelt een jas, maar betekent wel dat we een tijdje in de sneeuwbui zullen blijven zitten. We schenken een bakje koffie in, varen al keuvelend verder. De natuur is mooi, begint wit te worden, torenvalken op hun paaltjes trotseren de gierende sneeuwvlokken, wat wil een mens nog meer.

Een snoek zou voor de verandering wel eens leuk zijn maar het anders zo vertrouwde viswater stelt ons geduld wat vangen aangaat vandaag ernstig op de proef. We besluiten een stukje door te varen. Aangekomen op de beoogde stek gebeurt er natuurlijk wat moet gebeuren, binnen tien minuten vangen we drie vissen. Dan is het een tijdje stil. De snert, UNOX deze keer dankzij mijn oplettende vrouw die zag dat er helemaal geen snert meer aanwezig was en in allerijl gisteren nog twee blikken, in de aanbieding wist te scoren, maakt dat het lichaam van binnen weer een beetje opwarmt. “It skuort ús der troch!”, spreekt Popke zijn bijna standaard zin als hij de eerste slokjes neemt. Wanneer de GoPro zijn laatste 7 piepjes uitspuwt ten teken dat ook de laatste batterij leeg is, inmiddels twee nieuwe besteld, vinden de snoeken het tijd dat even te onderstrepen door te gaan jagen. We vangen in een drietal uren met regelmatige tussenpozen nog 11 snoeken bij. Van een enkele snoek film ik moet mijn mobiele telefoon nog een stukje en we schieten nog wat foto’s. Voldaan keren we, net voor een inzettende sneeuwbui, terug bij de trailerhelling. Een mooie dag die taai begon maar toch 14 vissen in de boot bracht. De warmtepakken zijn goed bevonden!


Your mobile does not support playing flash video.

10 jan 20162016

Geplaatst door Hans ma, januari 11, 2016 21:12:22

Is de snert goed?

Begon ik mijn vorige blog met de titel: ”Er zijn van die dagen!”, vandaag prijkt er een titel van een heel ander kaliber boven mijn dag verslag. En niet onterecht, want vissen is veel meer dan vissen alleen en als rechtgeaard Nederlander heb ook ik recht op klagen ;).

In de winterperiode neem ik altijd snert, erwtensoep mee tijdens de vistrips die ik maak. Het is al menig keer voorgekomen dat het de snert was die de dag goed maakte. En niet alleen vanwege het warme gevoel wat zich in je nestelt als je de eerste happen hete snert je lichaam in slikt. Nee, vaak gebeurt er op dergelijk momenten ook nog iets anders. Die aanbeet die zich ineens openbaart, als het niet uitkomt, is net daar als je net je eerste lepeltje snert naar binnen schept. Waarna je natuurlijk reagerend en daarbij de inhoud van je thermo-mok over de bodem van je boot verspreidt. Hoe dan ook, snert, speelt vaak een prominente rol tijdens visdagen. Waarom dan die titel hoor ik u denken…. Welnu, zonder reclame willen te maken, ik kocht mijn snert altijd bij de LIDL, van het merk BARONIE. Prima snert voor tijdens visdagen. De LIDL, welke onbenul dat daar bepaald heeft weet ik niet, maar misschien leest hij dit en kan hij zijn fout weer goedmaken, heeft de snert van dit merk vervangen door een ander merk. Deze is beduidend minder van kwaliteit! Uit pure ellende heb ik vandaag dus snert van de ALDI mee. Lang verhaal kort, de snert van de ALDI is ook prima, doch haalt het niet bij de andere kwaliteit. Het is het zoveelste probleem waar je als gepassioneerd visser mee om moet leren gaan.

Tot zover het klagen, ik vis met Popke en hoewel ik het normaal gesproken mijn vrouw is die mij de stad insleurt, is het deze keer Popke die mij dat voorstelt. We traileren en al binnen 100 meter hangt de eerste snoek er bij Popke aan. “Begon je vorige visdag ook niet zo?”, vraagt Popke mij nog. Had hij het maar nooit gezegd! Tijden lang leek het erop dat het een herhaling van de visdag van twee dagen geleden zou worden, straks is de snert ook nog niet lekker, schoot het even door mijn hoofd! Maar na een anderhalf uur krijg ik toch een aanbeet, die ik natuurlijk niet verzilver. Daarna blijft het nog langer stil, de “streetfishers” in Sneek meldden ook al geen goede resultaten en als de witvissers het een eindje verderop ook aangeven geen schub te kunnen vangen dan weten we eigenlijk wel genoeg, we mogen onze handen dichtknijpen met een snoek op de teller. Op de terugweg scoort Popke gelukkig nog een snoekje erbij. We hebben een mooie dag gehad en besluiten de voorspelde regen niet af te wachten. De stad in kan dus ook leuk zijn!Your mobile does not support playing flash video.

8 jan 20162016

Geplaatst door Hans za, januari 09, 2016 04:54:20

Er zijn van die dagen….

Voor de mensen die na aanleiding van mijn post op FaceBook van vanmorgen al zitten de wachten op het filmpje dat doorgaans mijn blog vergezeld, kan ik kort zijn, dat komt er niet. Niet omdat ik niet gefilmd heb, want dat heb ik wel maar er staan simpelweg geen snoeken op de film. Hoe dat kan? Ik heb er geen gevangen toen ik aan het filmen was, het begon zo…..

Ik had het voornemen om vandaag te gaan vissen, echter de wind was nog zeer krachtig en ik moest nog een aantal dingen doen voor ik kon gaan vissen. Om 10.00 uur dus pas bij de trailerhelling en de boot te water gelaten. Ik wilde in de richting van Sneek gaan vissen maar besloot om in ieder geval, om de motor even mooi op temperatuur te laten komen, te slepen tot aan de betonnen brug. Daarna zou ik doorvaren en pas op de Swette weer gaan vissen. Daar wilde ik ook met filmen starten. Laag boven het water deze keer om eens een andere hoek te krijgen. U begrijpt het al, na honderd meter ging deze snoek (zie foto) er aan hangen. Nadien de gehele dag nooit weer een snoek gezien. Wel mooi weer, reeën, ijsvogels, ruigpoot buizerd, zilverreigers, torenvalken, gewone buizerds, zaagbekken, smienten, onvriendelijke wandelaars die nog geen gedag kunnen zeggen en nog veel meer, maar snoeken, nee die heb ik vandaag niet meer gezien. Tegen half vier trailer ik de boot en geniet ik thuis van een welverdiend kopje koffie.

Blog image